sell books sell books
Sign In

Search News Articles

Current Affairs of 19th January;2020

Jithin lal , Published On:19-Jan-2020

 

CURRENT AFFAIRS

1.  The World Gold Council (WGC) recently released its report, “World Gold Outlook 2020”.

  • The report says that gold has performed the best since 2010 in 2019. In 2019, the gold trade in USD has increased by 18.4% as compared to 2010.
  • According to the WGC, RBI (Reserve Bank of India) currently holds 625.2 tonnes of gold.
  • This is 6.6% of the country’s foreign exchange. With this, India ranks sixth in the world among other central banks.

2. The Ministry of Earth Science has launched the Seismic Hazard Microzonation project in major cities of India. 

  • The project aims to reduce the hazards of seismic activities by putting inadequate measures.

Seismic Hazard Microzonation

  • It is the process of dividing earthquake-prone areas based on certain factors.
  • The factors include geological and geophysical characteristics of sites. They are ground shaking, landslides, liquefaction susceptibility, rockfall hazard and flooding caused due to earthquakes.
  • Microzonation method is estimated based on a response from soil layers.

Best IAS Coaching In Kolkata


3. For the first time, the Census will collect data of transgenders headed houses. Also, the census will enquire about “Main cereal”, which is also included for the first time in the history of the census of India.

The Census 2021 is to ask 31 questions to the citizens. For the first time of Indian history, the following are to be included

  • The information about households run by transgender is to be collected. Under the question of the sex of household head, male, female and transgender are to be collected.
  • The Census 2021 is to be conducted through mobile phone applications.
  • Earlier it was announced that the census for the first time will collect data on OBC. However, this has not been included. Rather there is a provision of SC/ST in the census.
  • The questions to be asked are decided by the Ministry of Home Affairs. The census is to begin by September 2020.
  • For the first time, the Census will collect data of transgenders headed houses. Also, the census will enquire about “Main cereal”, which is also included for the first time in the history of the census of India.
  • The Census 2021 is to ask 31 questions to the citizens. For the first time of Indian history, the following are to be included
  • The information about households run by transgender is to be collected. Under the question of the sex of household head, male, female and transgender are to be collected.
  • The Census 2021 is to be conducted through mobile phone applications.
  • Earlier it was announced that the census for the first time will collect data on OBC. However, this has not been included. Rather there is a provision of SC/ST in the census.
  • The questions to be asked are decided by the Ministry of Home Affairs. The census is to begin by September 2020.

4. The Lahore High Court declared Pervez Musharraf's death penalty as "unconstitutional" and annulled the decision of the special tribunal on January 13, 2020.


  • The judgment was delivered by a three-judge bench of the High Court comprising Justices Syed Mazahar Ali Akbar Naqvi, Mohammad Ameer Bhatti, and Chaudhry Masood Jahangir.
  • The bench unanimously declared all actions right from the initiation of the complaint to the special court’s final ruling against Musharraf as "unconstitutional".
  • This was announced by the Additional Attorney General of Pakistan, Ishtiaq A Khan. The move brings a huge relief to the former Pakistani President, who is currently on a self-imposed exile.
  • The retired army general said in an audio statement that he is very happy that the judgment of the top court is as per the law and Constitution.

5. China and Myanmar signed 33 new deals under BRI (Belt and Road Initiative) to implement a China-Myanmar Economic Corridor. 

  • Also, a concession agreement was signed by the countries to implement the deep seaport project called Kyaukphyu Special Economic Zone.
  • The agreements were signed to strengthen the collaboration in the infrastructure sector that includes rail connectivity, roads, and power interconnection projects. 

WEEKLY AFFAIRS 

1. Name the mission launched by Shri Dharmendra Pradhan in Kolkata, West Bengal for accelerating the development of eastern India through an integrated steel hub.

Answer- PURVODAYA


2. By which year, India is expected to produce 300 Million Tonne (MT) capacity of steel?

Answer- 2030-31


3. Which mine act was amended along with Coal Mines (special provisions) act, 2015 (CMSP act 2015) in order to ease new areas of growth in the coal & mining sector?

Answer- Mines and Minerals (Development and Regulation) Act 1957 (MMDR act 1957)


4. What is the target year set by the government of India to produce one billion tonnes of coal?

Answer- 2023-24


5. Name the scheme launched by Union Minister for Women and Child Development and Textiles, Smriti Zubin Irani for Women entrepreneurship in Goa.

Answer- Yashaswini scheme


6. What is the maximum limit of Interest-free loans provided by the state government of Goa through, “Yashaswini scheme” for a tenure of 5 years?

Answer- Rs. 5 lakhs


7. India supported the Hormuz Peace initiative 2020, it is associated with which country?

Answer- Iran


8. What is the new name of the Kolkata Port, that was renamed during the sesquicentenary (150th year) celebrations of the Kolkata Port Trust (KoPT) by Prime Minister, Narendra Modi?

Answer- Shyama Prasad Mukherjee Port


9. What is the total outlay of the project, that was launched during the sesquicentenary (150th year) celebrations of the Kolkata Port Trust (KoPT) by Prime Minister Narendra Modi?

Answer- Rs.600 crores


10. Victoria Memorial Hall is seen in the news recently, it is located in which city?

Answer- Kolkata, West Bengal


11. Name India’s 1st Cyber Crime Prevention Unit inaugurated by Home Minister Amit Shah to help cybercrime victims.

Answer- ‘AASHVAST’ (Assured Assistance Service Helpline for Victims at Shortest Time )


12. Name the Project launched with the aim to improve the Law and Order Management, Proactive traffic management and control, Crime detection through video analytics and Post-incident Investigation and video forensics.

Answer-1) VISHWAS (Video Integration and State Wide Advanced Security)


13  Prime Minister(PM) of India Shri Narendra Modi unveils a statue at Old Currency Building. Old Currency Building is located in which city?

Answer- Kolkata, West Bengal


14. Which bank was curbed from doing business by Reserve Bank of India (RBI) after finding alleged irregularities in transactions & its depositors withdraw was limited to Rs. 35,000 ?

Answer- Sri Guru Raghavendra Sahakara Bank


15. Which year is set as the deadline by the Securities and Exchange Board of India (SEBI) for the separation of the posts of Chairman and MD (Managing Director) or chief executive officer (CEO) for 500 listed companies?

Answer- April 2022


16. Who was elected as the 14th Prime Minister of Malta on January 12, 2020?

Answer-2) Robert Abela


17. Which country has elected, Tsai Ing-wen as its President for the second time?

Answer- Taiwan


18. Who was appointed as the new ruler of Oman after the demise of Sultan Qaboos bin Said Al Said on January 11, 2020?

Answer- Haitham bin Tariq Al Said



STATIC QUESTIONS 


Q Who wrote Laila Majnu ?

Ans: Amir Khusrau

Q Who wrote Heer Ranjha?

Ans: Warish shah

Q When was national anthem first sung?

Ans: Calcutta session of the INC in 1911

who was the first English president of INC?

Ans: George Yule

Q When was the ASEAN setup?

Ans: 1967

Q By what name the nazis were popularly known as?

Ans: Brownshirts

Q Aihole and Badami caves are located in which state?

Ans: Gujarat

Q Dhuleti is the regional festival of which state?

Ans: Gujarat

Q Which layer of the atmosphere is responsible for auroras?

Ans: Thermosphere

Q Which is the only fiber crop of Europe used for making Linen?

Ans: Flax

Q Country which is known as “ Clove bowl of the world”?

Ans: Zanzibar

Q Hyderabad is located on the banks of which river?

Ans: Musi

Q Umiam lake is in which state?

Ans: Meghalaya

Q Kolar in India is famous for?

Ans: Goldfields


Source: The Hindu, The Economic Times, The Indian Express, Press Information Bureau website







Back to top