sell books sell books
Sign In

Search News Articles

Current Affairs of 9th February ;2020

JITHIN LAL, Published On:09-Feb-2020

 

                CURRENT AFFAIRS 

1.The Andhra Pradesh Chief Minister  inaugurated the first Disha Police Station.

  • The police stations are first of their kind in the state and will deal with crimes against women.
  • The Andhra Pradesh Government is to inaugurate 18 Disha Police Stations by the end of February 2020, which will be an upgraded version of the existing women's police station.

2.The Society of Indian Defence Manufacturers (SIDM) and UK India Business Council (UKIBC) signed a Memorandum of Understanding to bring upon closer defense ties between the countries.

  • The agreement was signed at DefExpo.

  • The MoU was signed to build a partnership between the Aerospace and Defence sector of the countries.
  • The defense industries of both countries will work together to form strong economic and industrial cooperation.

3.The Ministry of External Affairs along with FICCI recently launched the India-Central Asia Business Council. 

  • They were joined by 5 countries namely Tajikistan, Uzbekistan, Turkmenistan, Kazakhstan, and the Kyrgyz Republic. 
  • The Council will act as a  platform for the businesses of Central Asia and India.

Best IAS Coaching In Bangalore


4.Rajasthan state government has announced that it is to include the transgender community with the mainstream society.

  • It is to provide separate identity cards for transgenders.
  • The move aims to support the transgender community to get the benefit of the government. 


5.The BBIN (Bangladesh, Bhutan, India, and Nepal) nations deliberated MoU to implement the Motor Vehicle Agreement to regulate personal, passenger and cargo vehicular traffic. 

  • The meeting discussed cargo protocols to regulate passenger and cargo services.
  • Bhutan attended the meeting as an observatory nation.
  • The regulation was signed on June 15, 2015.
  • The agreement was delayed as Bhutan being a carbon-negative country did not approve it.


WEEKLY AFFAIRS 


1. Name the 1st Woman & 13th President of Greece, who was elected on January 22, 2020 .

Answer- Katerina Sakellaropoulou


2. Who was appointed as the Prime Minister (PM) of Lebanon ?

Answer- Hassan Diab



3. India, Tunisia and Papua New Guinea signed a Memorandum of Understanding (MoU) for co-operation of which of the following field?

Answer- Electoral management and Administration


4. Which 2 countries have signed 4 agreements/MoUs for Cooperation on legal assistance in criminal matters, oil and natural gas sector, early childhood & Geology and Mineral Resources?

Answer- India and Brazil


5. Name the scheme launched by Dharmendra Pradhan under Steel Authority of India Limited (SAIL) to promote & facilitate Voluntary Philanthropist Activities (VPA) by the employees through “SAIL SERVICE” portal .

Answer- SAIL Employee Rendering Voluntarism and Initiatives for Community Engagement (SAIL SERVICE)


6. Which state government has launched ‘Mukhyamantri Krishak Durghatna Kalyan Yojana’ that will provide Rs 5 lakh to the farmers’ family in case of farmer’s death while working in the state’s fields?

Answer- Uttar Pradesh (UP)


7. Where did Minister of External Affairs (MEA) Shri Subrahmanyam Jaishankar inaugurated the first convention centre in Africa, “Mahatma Gandhi convention centre”(MGICC)?

Answer- Niger


8. Name the 1st foreign Minister of India, who visited the West-African country during his visit to Niger (West Africa) and Tunisia (North Africa).

Answer-  Subrahmanyam Jaishankar


9. To which country, Export-Import Bank of India (EXIM Bank) has extended $35.80 million (nearly Rs 250 crore) to fund rural electrification program through solar Diesel Generator (DG) hybrid Photo-Voltaic(PV) systems?

Answer- Suriname


10. Name the insurance firm, that has received the Insurance Regulatory and Development Authority approval for 5 innovative applications and programs in its health and motor portfolio under the Sandbox Project.

Answer- ICICI Lombard General Insurance Company Limited



STATIC AFFAIRS 


1.Which is the longest bridge in India?

     Dhola-Sadia bridge

2.What is the name of the brightest star?

     Sirius

3.Paika is the folk dance of which state?

     Jharkhand

4.When was the ramsar convention signed?

     2nd Feb 1971

5.Ramsar city is a part of which country?

     Iran

6.What is the name of the world's only floating national park?

     Keibul Lamjao(manipur)

7.How many ramsar sites are in Montreux record?

     two

8.UNESCO was established in?

     1972

9.Total net sown area in India is?

     46%

10.Which is the highest peak of Ladakh range?

     Rakaposhi

11.Parliament was designed by?

     Edwin Lutyens & Herbert Baker

12.Global skill park is going to establish in?

     Bhopal

13.Which type of atmosphere is available on earth?

     Goldilock

14.What are the names of satellites of mars?

     Phobos & Deimos

15.What is the name of the largest satellite in the solar system?

     Ganymede

16. Who wrote the book Being Gandhi?

     Paro Anand

17.Which is a landlocked sea?

     Aral Sea


Source: The Hindu, The Economic Times, The Indian Express, Press Information Bureau website








Back to top