sell books sell books
Sign In

Search News Articles

Current Affairs 11th February: 2020

JITHIN LAL , Published On:11-Feb-2020

 

                CURRENT AFFAIRS 


1.Union Minister of Agriculture and Farmers Welfare inaugurated the celebrations of World Pulses Day in New Delhi that aims to increase the production of pulses.

  • Pulses are important to improve soil fertility.
  • They also help to promote farm biodiversity by using intercropping methods.
  • Also, the pulses help to reduce dependence on synthetic fertilizers as they naturally introduce nitrogen in the soil.

2. .India-UK will hold a joint exercise called Ajeya Warrior on February 13, 2020. The exercise has been held since 2005.

  • Around 120 soldiers are to participate in the exercise. This is the fifth edition of the exercise.
  • The countries will hold the exercise in Salisbury Plains.
  • The Salisbury plains are located in Chalk Plateau. The plains are famous for the archaeological monument Stonehenge.

Best IAS Coaching In Hyderabad



3. The 13th Conference of Parties  of the Convention on Conservation of Migratory Species of Wild Animals is to be held in India between February 17, 2020 and February 22, 2020

  • The Conference is called the CMS-COP-13 in short .
  • The Conference is to be hosted under the Ministry of Environment, Forest and Climate Change on behalf of India.
  • India has been designated as the President of the Conference for three years.

4.The Ministry of coal launched a web portal to provide star rating of coal mines. On the star rating the highest scoring mines are to be awarded.

  • The mines scoring between 91% and 100% will get 5 stars, below 91% and above 81% will receive 4 stars and so on.
  • The coal mines will be provided with login id to self evaluate themselves by giving  required documents. 

5.The Department of Public Enterprises operating under the Ministry of Heavy Industries tabled the “Public Enterprises Survey” on the parliament. The report says that the net profit from the PSUs has increased by 15.5% as compared to the previous year.

  • The survey said that Indian Oil Corporation, NTPC and ONGC were the top three profitable PSUs in 2018-19.
  • On the other hand, MTNL, BSNL and Air India were the highest loss-making PSU.

WEEKLY AFFAIRS 


1. Who chaired the 1st meeting after reconstitution of Indian National Commission for Cooperation with UNESCO (INCCU) in New Delhi?

Answer-5) Ramesh Pokhriyal

2. Which Indian State launched the doorstep Pension delivery scheme in February 2020 following the route of Delhi government?

Answer- Andhra Pradesh

3. Among ‘Indian Institutions’ Which Indian Institution tops the 2019 Global Go to Think Tank report by the Think Tanks and Civil Societies Program (TTCSP) of the Lauder Institute at the University of Pennsylvania, United States ?

Answer- Observer Research Foundation (ORF)

4  American Author Higgins Clark who passed away recently (Feb 2020) is famously known as?

Answer- “Queen of Suspense”

5. With which Credit rating agency Bank of Baroda  signed a pact for accessing credit qualities of Small and Medium Enterprises (SME)?

Answer- Credit Analysis and Research Limited (CARE)

6. NABARD approved loan to Punjab State Agricultural Development Bank (PSADB) worth ___ at low interest rate to strengthen and provide financial support to the Bank (January 2020)?

Answer- 140 Crore

7. Padma shri awardee and eminent Novelist Dalip Kaur Tiwana who passed away in Jan 2020 belongs to which Indian state?

Answer- Punjab

8. The Target set by the Government of India for the digital transactions in the current fiscal year (FY 2020) by Volume is/are?

Answer- 40 Billion

9. Ministry of External Affairs appointed Ajay Bisaria as India’s next High Commissioner to?

Answer- Canada

10. Indian Origin Techie Arvind Krishna elected as Chief Executive officer (CEO) of which Information Technology giant company?

Answer- International Business Machine (IBM)

11. The Government of India has appointed M. Ajit Kumar as chairman of (January 2020)?

Answer- Central Board of Indirect Taxes and Customs (CBIC)

12. The Chief Executive Officer (CEO) and Managing Director (MD) from Wipro who resigned the post in (January 2020) is?

Answer- Abidali Neemuchwala

 

Source: The Hindu, The Economic Times, The Indian Express, Press Information Bureau website








Back to top