sell books sell books
Sign In

Search News Articles

Current Affairs 12th February; 2020

JITHIN LAL , Published On:12-Feb-2020

 

                CURRENT AFFAIRS 


1.The WHO announced a new name for the CoronaVirus,“COVID-19”. 

  •  More  than 42,000 are infected with the virus according to the organization.

  • WHO has chosen the  name in such a way that it does not affect the normal lives of a country.

2.The Uttar Pradesh Cabinet chaired by Chief Minister Yogi Adityanath approved Ground Water Act-2020.The act aims to improve ground water level.

  • The act makes the registration of submersible pumps compulsory .
  • The farmers and domestic users need not pay fees to use the pumps.
  • The act makes rain water harvesting mandatory in all private schools, colleges.
  • It also penalizes persons polluting ground water through boring pipes.Also, it is mandatory for the boring companies to register under the act.The companies have to update their information every three months.

3.The Bhabha Atomic Research Centre developed a new bullet proof jacket called Bhabha Kavach.

  • Nominal weight of the jacket is 6.8kg.
  • Jackets will be used by CISF .
  • Jacket is made based on carbon nanotube and hot- pressed boron carbide technologies.
  • The Jacket is capable of stopping hard steel core bullets that are fired from AK 47 , self-loading rifles and bolt action rifles.

4.Ministry of Health and Family Welfare announced that medical devices are to be brought under Drugs and Cosmetics act .This is to come into effect from April 1, 2020 .

Every product that is used to treat a patient will now be under the list  of DCA.

  • A list of 37 devices has been included.
  • This includes medical devices used on animals as well including  MRI, CT scan, thermometer, dialysis machines, etc.

Best IAS Coaching In Hyderabad




WEEKLY AFFAIRS 


1. As per the report released by Counterpoint Research’s Market Monitor in Jan 2020, which smartphone brand topped the smartphone market?

Answer- Xiaomi

2. Who released the report ‘Towards a Low Carbon Steel Sector: Overview of the Changing Market, Technology, and Policy Context for Indian Steel’ at World Sustainable Development Summit 2020?

Answer- Dharmendra Pradhan

3. The EDGE 2020 Conclave related to?

Answer- Space

4. In the 3 day Narmada Mahotsav celebrated (Jan1-Feb3, 2020), one day is reserved for the theme ‘Beti Bachao-Beti Padhao’. The Narmada Mahotsav was held at?

Answer- Madhya Pradesh

5. Pradhan Mantri Matru Vandana Yojana provides Rs. 5000 to for the loss of wages of working women ensuring proper rest and nutrition during pregnancy or after delivery of the first child in how many installments?

Answer- 3 Installments

6. Which Indian State banned online lottery scheme in January 2020 to check illegal sale of online lottery?

Answer- Punjab

7.  The Number of countries in the Commonwealth family as of February 2020 is?

Answer- 54

8. Who is the world’s 1st deaf person to row across the Atlantic Ocean?

Answer- Mo O’Brien

9. According to Comptroller General of Accounts’ (CGA) data, the fiscal deficit reached ____ in December 2019 which exceeds the full fiscal deficit target of FY20?

Answer- 132.4%

10. As per Economic Survey released by Chief Economic Advisor Krishnamurthy Subramanian, the economic growth of the country for FY21 estimated as?

Answer- 6- 6.5 %

11. According to National Statistics Office’s (NSO) 1st revised estimate the Net National Income at current prices in 2019-19 is?

Answer- 167.89 Lakh Crore

 

Source: The Hindu, The Economic Times, The Indian Express, Press Information Bureau website








Back to top