sell books sell books
Sign In

Search News Articles

Current Affairs of 23th May;2020

JITHIN LAL, Published On:23-May-2020

 

                CURRENT AFFAIRS 

 

1.The US President Donald Trump recently announced that the USA is to withdraw from the Open Skies treaty.

The Treaty on Open Skies was signed in 2002.

The treaty established an aerial surveillance system for its participants. There are 34 members that signed the treaty. Both US and Russia are signatories of the treaty.

The treaty establishes a region of unarmed aerial observation.

The observation is allowed over the territories of the signatories. It enhances mutual understanding and gives confidence to all participants.

The US President has announced withdrawal from the treaty accusing that Russia has not stuck to its part of the deal.

 

2.Monetary policy  committee met in an emergency meeting to review the current economic outlook and impacts of COVID-19.

The RBI has reduced the repo rate from 4.4% to 4%. It has reduced the reverse repo rate to 3.35%.The RBI also announced that the reduction in policy rate is to be provided as long as the economic growth in the country is to be mitigated.

 

3.India became the second largest producer of Personal Protective Equipment in the world.China is the leading producer of PPE in the world.

The Ministry of Textiles has been taking several measures to maintain the quality of PPE alongside manufacturing.

 

4.The Government of India disbursed RS 170 crores to MNREGA workers.The amounts were disbursed to the beneficiaries through the Department of Rural Development and Panchayati Raj.

 

Govt has taken up more than 14,000 development projects under MNREGA since April 20, 2020.This includes 8,300 Pradhan Mantri Awas Yojana housing projects and 1,670 water conservation projects.Around 5.28 lakh person days were created in Jammu and Kashmir alone.

 

5.The Government of India amended General Financial Rules 2017 to make sure the goods and services that are of value less than Rs 200 crores are procured from domestic firms.

General Financial Rules have been amended by the Central Government. Under the new amendment, global tenders henceforth will be disallowed in government procurement that is of value Rs 200 crores. This was announced in Atma Nirbhar Bharat Abhiyan.

 

CURRENT AFFAIRS QUESTIONS 

 

 

1.As per National Rural Infrastructure Development Agency (NRIDA), “Coir Geo textiles “has been given nod for rural road construction under Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana ph III. NRIDA functions under which ministry?

ANS:Rural Development ministry

2.The Indian railways has operationalised 1st 12,000 hp electric made in India Locomotive named WAG12. Name the company which manufactured the locomotive (JV with France based Atlsom).

ANS:Madhepura Electric Locomotive Pvt. Ltd

3.Ministry of Labour & Employment had decided to reduce the Employees’ provident fund contributions to ____% from the existing 12% for three months till July 2020.

ANS:10

4.The administration in UT of Jammu and Kashmir issued a new set of rules “Jammu and Kashmir Grant of Domicile Certificate Rules 2020”. Who is the Lieutenant Governor of J&K?

ANS:Girish Chandra Murmu

5.In which district “Tatpar” program is launched to help the migrant workers to get back to their native places.

ANS: Ranchi

 

STATIC AFFAIRS 

 

1. The Mandal Commission was constituted during the tenure of which prime ministers?

ANS: Morarji Desai

2. All India Coordinated Research Project on Tropical Fruits is located at which Indian city?

ANS: Bangalore

3.If a High Court judgment is issued in a state’s official language,a translation in ___________must also be made available?

ANS:English

4.The color of a star indicates its________ ?

ANS: Temperature

5. Japanese art ‘Ikebana’ is related to what

ANS: flower arrangement

 

 Source: The Hindu, The Economic Times, The Indian Express, Press Information Bureau website








Back to top